Suomalainen eurheilu, rahoitus ja kansainvälisyys
Olet varmasti huomannut mediassa viime aikoina käydyn keskustelun eurheilusta ja kansainvälisestä vedonlyönnistä. Tilanne Suomessa on suomalaisille organisaatioille hankala, koska Suomessa on valtiollinen monopoli ja laki kieltää kaikkien muiden operaattoreiden mainostamisen Suomessa paitsi Veikkauksen. Veikkaus itse ei kuitenkaan ole sponsoroimassa isommassa määrin suomalaisia eurheilu organisaatioita, mutta nämä eivät voi ottaa vastaan kansainvälisten toimijoiden logomainontaa – mitä tämä kaikki tarkoittaa?
Muutama päivä sitten HAVU:n vetohenkilöt kertoivat kuinka heille on tarjottu kuusinumeroisia summia yhteistyöstä näiden operaattoreiden kanssa, mutta he ovat kieltäytyneet. ENCE lähti aikoinaan yhden tällaisen matkaan, mutta Poliisihallitus puuttui asiaan ja logot lähtivät – koska se oli ja on Suomessa kiellettyä – samalla kuitenkin muissa maissa päämajaansa pitävät organisaatiot voivat nauttia tästä edusta, eli jopa satojen tuhansien eurojen vuosittaisesta tukirahasta, jonka avulla voidaan sekä kehittää omaa organisaatiota isommaksi, mutta myös maksaa kunnon palkkaa pelaajille. Onko tämä yksi syy, miksei suomalaiset organisaatiot pysty kasvamaan verrattuna kilpailijoihin? Monet ammattipelaajat kuitenkin katsovat myös oman tilinsä saldoa, ja tietävät että eurheilussa ei pelaajana voi eläkkeelle jäädä suomalaisen eläkeiän puitteissa, vaan joko sitä palkkaa pitää saada kunnolla, tai samalla kehittää itseään johonkin toiseenkin tehtävään peliuran jälkeen. Mutta miksi jauhamme asiasta, jolle ei voi tehdä mitään?
Kansainväliset yhtiöt ja turnaukset
Suomalaiset organisaatiot saavat tulonsa yhteistyökumppaneilta markkinointia vastaan, mutta ennenkaikkea myös turnauksista ja niiden voittamisesta. Vai mitä mieltä olette venäläisen Team Spiritin yli 18 miljoonan dollarin voitosta Dota2 turnauksesta! Tai CS:GO turnauksien miljoonapoteista, niillä kustantaa jo hyvin joukkueen palkat pariksi vuodeksi. Mutta jos suomalaisten joukkueiden pitää lain mukaan kieltäytyvä kansainvälisten operaattoreiden rahoista, ja 2023 on tulossa Suomeen rahasiirtoestot näiltä operaattoreilta, miten käy turnausvoittojen kanssa? Esimerkiksi tänä vuonna ovat suomalaiset joukkueet olleet mukana kamppailemassa mm. William Hillin, Pinnaclen, Loot.Betin yms. ylläpitämissä kilpailuissa – näidenhän voittorahat tulevat täsmälleen samasta paikasta, kuin se mahdollinen sponroriraha tulisi.
Me ymmärrämme täysin valtion näkökulman oman monopolin tukemiseksi rahapelien suhteen ja nuorten ihmisten suojaamisen rahapelien logojen näkyvyydeltä, mutta samalla näemme itse joka päivä kaupoissa ja kioskeissa ihmisiä pelaamassa rahapelejä… se siis on Suomessa, ja vain Suomessa tapahtumaa rahapelaamista – miksi siis Suomi voisi siirtyä samanlaiseen käyttäytymiseen kuin suurin osa EU-jäsenvaltioista. Siirtyminen lisenssipohjaiseen rahapelaamiseen tuskin lisäisi ongelmapelaamista, mutta mahdollistaisi suomalaisen urheilun ja kulttuurin lisärahoituksen samalla tavalla, kun se toimii muualla Euroopassa. Miksi Suomen pitää liikkua vastakkaiseen suuntaan kuin muun Euroopan ja itseasiassa mm. USA:n ja Kanadankin?
Rahapelaaminen ei tule koskaan loppumaan maailmasta – mutta tässä onkin kyse paljosta muusta. Suomeen on sadan vuoden aikana rakentunut rahapelaamiseen liittyvien tappioeurojen ympärille tukirakennelma, joka on toiminut satojen yhdistysten rahasampona jo vuosia. Suomessa on jopa satoa yhdistyksiä, jotka eivät enää osaa itse hankkia rahaa, koska ainoa tarve on ollut osata kerran vuodessa perustella rahantarve ministeriölle ja tilille on tipahtanut Veikkauksen potista rahaa – siis suomalaisten ihmisten häviämää rahaa. Jos siirtyisimme lisenssijärjestelmään, suurin osa näistä yhdistyksistä menettäisi rahoituksensa, ja ne joutuisivat miettimään oman toimintansa uudelleen. Osa varmasti saisi valtion tukirahaa jatkossakin, mutta osa menettäisi sen todennäköisesti ainakin hetkeksi.
Suomi on tietääksemme ainoa maa, missä on ollut tällainen järjestelmä, ja siksi sen purkaminen on niin vaikeata, ja sitä pidetään jopa poliittisena “itsemurhana”, ettei eduskunnalla ole ollut kanttia lähtee purkamaan sitä, vaikka asiantuntijat ovat olleet sen purkamisen kannalta, sen sijaan, sitä ollaan nyt lähdössä suojelemaan lisää. Vastaavasti maailmalla entistä useampi kansainvälinen vedonlyöntioperaattori panostaa entistä enemmän eurheiluun, koska se kasvavin ja potentiaalisin kasvualusta – eli jatkossa näiden operaattoreiden rahaturnaukset tulevat lisääntymään, ja mikä on silloin suomalaisten eurheilu organisaatioiden tulevaisuus, varsinkin jos 2023 niitä palkintorahoja ei saa Suomeen tilittää?