Pohjoisen tulevaisuuden mahdollisuudet voivat olla e-urheilussa
Oulun kiekkoylpeys Oulun Kärpät ja Rovaniemen lahja suomalaiselle jalkapallolle ovat perinteisessä mielessä olleet pohjoisen Suomen lähettiläitä Suomen urheilumarkkinoilla. Tilanne voi kuitenkin muuttua aivan lähivuosina. Syy tähän muutoksen on maailmanlaajuinen e-urheilun kasvu. E-urheilusta on tullut Suomen lisäksi monessa muussakin maassa yksi nopeiten kasvavista harrastuksista, joka on levinnyt nuorista aina ikäihmisiin saakka.
E-urheilu tarkoittaa tietokoneella, konsolilla tai älypuhelimella kilpailullisesti pelattavaa peliä. Näitä pelejä on pelattu sieltä 80-luvulta lähtien suomalaisissakin kodeissa, mutta vasta viimeiset kymmenisin vuotta niitä on voinut pelata ammatikseen. Onko pohjoisen tulevat urheilutähdet e-urheilun pelaajia?
Pohjoisen yritysten uudet mahdollisuudet
Jos e-urheilu on tuomassa ison miljoonaluokan tapahtuman Islantiin ja toisen Uuteen-Seelantiin, niin miksei myös vaikka Leville? Ei sen tapahtuman tarvitse olla puolalaisen Katowicen kaltaista noin 80 000 ihmistä keräävää tapahtumaan, mutta koronan jälkeen on hyvä alkaa miettiä niitä uusia mahdollisuuksia, joita 2020-luku on yrityksille ja kunnille tuomassa.
Viimeinen reilut vuosi on ollut kaikille yrityksille haasteellinen, ei vain pohjoisen Suomen yrityksille, ja monet yritykset ovat ajautuneet tilanteeseen missä yrityslaina on ollut ainoa keino edetä, mutta samalla on mietitty jo tulevaisuutta. Mitä sitten tällainen uusi laji kuin e-urheilu voisi tarjota yrityksille, jotka eivät toimita tietokoneen osia, verkkopalveluita tai pelituoleja, miksi muidenkin yritysten tulisi ymmärtää tämän uuden alan mahdollisuudet?
Monet suomalaiset tuntevat nimen Assembly. Assembly on vuosittainen tapahtuma, joka kerää tietokoneharrastajat yhteen. Tapahtumapaikkana on iso urheiluhalli, jossa tietokoneiden ja pelaamisen ohessa tapahtuu kaikkea muutakin. Jotta tuollainen tapahtuma olisi mahdollinen, tarvitaan siinä monen muunkin yrityksen panostusta: ravintolapalvelut, kuljetuspalvelut, rakentaminen, siivous, konsultointi, äänitekniikka yms. Jos tilastollisesti tiedetään, että pelaaminen on jo arkea kaikissa ikäryhmissä, ja markkinointitutkimukset kertovat, että nuoret aikuiset tavoitetaan parhaiten e-urheilun kanavien kautta, miksi ei hyödynnettäisi tätä mahdollisuutta kunnon tapahtumalla?
Assembly on tapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1992 alkaen ja viime vuosina jopa kaksi kertaa vuodessa. Tapahtumapaikkana on yleensä ollut Helsinki, joko Messukeskus tai Hartwall Areena ja tapahtuma on kestänyt useamman päivän keräten tuhansia kävijöitä.
Pohjoisessa on useita alueita, joilla on oma brändimerkityksensä kansainvälisesti. Valitsemalla näistä yhden paikan, olkoon se vaikka Levi, ja luomalla sinne yhteistyössä kansainvälisten peliorganisaatioiden kanssa maailmanluokan tapahtuman, ei olisi lainkaan mahdotonta kuvitella tuhansien pelituristien tulevan paikan päällä – sitten kun matkustaminen on jälleen kaikessa mittakaavassa suotavaa. Suunnittelut kannattaa aloittaa jo nyt.
Suomalaisten pelaaminen on lisääntynyt koronaeristyksen aikana. Suomalaisen vuosittain tehtävän pelaajabarometritutkimuksen mukaan suomalaiset ovat tänä vuonna käyttäneet digitaalisten pelien pelaamiseen yli seitsemän tuntia viikossa. Tutkimuksen toteuttavat Tampereen, Jyväskylän ja Turun yliopistot yhdessä ja sen mukaan 10-75 vuotiaista suomalaisista peräti 98,2 % pelaa ainakin silloin tällöin jotain peliä, ja 78,7 prosenttia nimenomaan digitaalisia pelejä!
Muualla maailmassa
Sanotaan, että suomalaiset ovat hitaita lämpenemään uusille asioille, mutta onko oikeasti näin? Esimerkiksi juuri tämä kilpailullinen pelaaminen eli e-urheilu nousi nopeasti monen toisen asteen oppilaitoksen koulutusohjelmiin, ja jopa yliopistoihin ja korkeakouluihin saakka- joten miksei myös rakennettaisi vuosittainen kansainvälinen tapahtuma alan ympärille, jonka varjoon tuo perinteinen Assemblykin jäisi.
Pohjois-Suomessa on kyllä osaamista. Esimerkiksi Oulusta voi kysellä Hercules Esportsin ja Oulun NMKY:n oppeja alasta. Näiden kautta saataisiin tapahtumiin alueellinen tuki ja markkinointi oikeisiin digikanaviin, sillä pelaajat ja peliala eivät tukeudu perinteisiin televisioon, lehtiin ja radioon – vaan nyt ollaan digimaailmoissa.
suomiesports.fi:n toimitusjohtaja Kari Oksanen
E-urheiluun yhdistetty tapahtuma ei olisi vuodenaikaan sidottu, ja se oikeasti voisi tuoda tuhansia ihmisiä pohjoiseen – kunhan tapahtuma on tarpeeksi ”korkeatasoinen”, mikä tarkoittaisi isoja pelaajanimiä, isoa turnauspottia ja isoja sponsoroijia. Maailmalla on esimerkkejä niin USA:sta, Ranskasta, Englannista kuin Kiinasta, kuinka uusia e-urheilulle pyhitettyjä peliareenoita rakennetaan ja suunnitellaan tuottamaan näitä tapahtumia. Ehkä kuitenkin pohjoisessa paikkana voisi olla Oulun Kärppien Raksila, tai Rovaniemen Lappi-areena?
Koska e-urheilussa on kyse ennen kaikkea kansainvälisestä kilpapelaamisesta, tarvitsee tällainen uusi tapahtuma kumppanikseen pelivalmistajan, joita löytyy myös Suomesta.
Olisi hienoa nähdä jonkun tällaisen hankkeen lähtevän yhteistyöhön esimerkiksi Supercellin Clash Royale-pelin kanssa, tai kenties jonkun aivan uuden suomalaisen pelialan nousevan tähden kanssa. Clash Royale on yksi niistä yli 40 kilpailullisesta pelistä, joita voi Euroopassa pelata vähintään puoliammattilaisena. Suomessa ykköspeli on ollut jo vuosia poliisien ja terroristien välinen Counter Strike: Global Offensive, jossa helsinkiläiset HAVU ja ENCE ovat niittäneet maailmanmainetta viime aikoina. Mutta tulevaisuudessa nousevat mobiilipelit, joita ovat mm. PUBG sekä League of Legends: Wild Rift – näiden mobiilipelienkin ympärille olisi muodostettavissa iso, kansainvälinen tapahtuma Pohjois-Suomeen.
Suomalainen peliala on lievästi haalistunut markkinoiden suhteen, mutta Suomessa on hyvä mahdollisuus saada investointeja pelien kehittämiseen, joskin koulutusta tarvitaan alalle lisää, kertoo suomalaisen pelialan keskus Neogames.
Tapahtuma jo vuonna 2022?
Edellinen iso yritys Suomessa luoda kansainvälisen tason tapahtuma oli vuoden 2019 Elisan ja Starsquad Eventin Helsingin Hartwall areenalla järjestämä Arctic Invitational, missä oli siihen Suomen mennessä suurin 100 000 euron palkintopotti. Vaikka tapahtuma sinällään ei mennyt aivan putkeen, oli se kuitenkin näyttävä tapahtuma, jonka sisältö sai paljon kiitosta. Itse tapahtuma ei kuitenkaan ollut onnistunut ja sai paljon negatiivista palautetta ja kenties sen vuoksi ei uutta vastaavaa isomman luokan tapahtumaa ole vielä Suomessa järjestetty.
Mutta jos nyt aloittaisi suunnitelmat vuodelle 2022, löytäisi ne pari pelikumppania tai vaikka vain yhden ja loisi sen kansainvälisen tason tapahtuman, miksei se voisi olla todellinen hitti? Kukaan ei voi sanoa, etteikö Pohjois-Suomi ansaitsisi omaa vuosittaista modernia tapahtumaa, joten miksei se voisi olla e-urheilun ympärille rakennettu eri paikalliset yrittäjät yhteen tuova yhteisöllinen spektaakkeli?