Haastattelussa Anselmi “Simpli” Rintanen
League of Legends on yksi maailman pelatuimmista e-urheilupeleistä, mutta Euroopassa se ei ole oikein lyönyt itseään läpi samalla tavalla kuin Aasiassa. Syykin selviää nopeasti, kun lataa pelin uusimman mobiiliversion omalle älypuhelimelle.
League of Legends Wild Rift on ilmaisena ladattavissa oleva Riot Gamesin peli, joka on League of Legends pelisarjan mobiiliversio. LoL tuli (takaisin pinnalle) Suomeen viime vuonna entistä suuremmalla voimalla Telian Esports Searies League of Legendsin toimesta. Ensimmäistä kertaa suomalaisillakin joukkueilla oli pääsy Euroopan rahaturnauksiin, jotka viime vuosina ovat olleet G2Esportsin ja Fnaticin hallinnassa. Telian LoL turnauksesta voittaja sai itselleen 2000 euroa ja tarvitsi 14 ottelua (voittaja KOVA pelasi saldolla 13-1).
Jatkuuko Telian League of Legends 2021, todennäköisesti.
Telian liigasta pääsi eteenpäin: Northern League of Legends Championship eli NLC 2020 on Dreamhackin vetämä Pohjoismainen sarja, joka sisältää Tanskan, Suomen, Norjan, Ruotsin ja Islannin – sekä Englannin ja Irlannin (vuodesta 2019). haastateltavamme Simpli pääsi kokeilemaan viime vuonna NLC:n karsintaa ENCE:n nimissä ja vastassa oli Barrage Esports Englannista, jota vastaan tie sitten päättyi. Ennen sitä voitot tulivat Nordics Dogs ja MnM Gamingin tiimeistä.
Me halusimme kuulla yhdeltä Suomen huippupelaajalta kuulumisia, ja siksi haastattelussa tuore SM-mestari Anselmi “Simpli” Rintanen.
Viime vuoden aikana Simpli pelasi alkukauden Nyyrikin LoL tiimissä, josta siirtyi ENCE:n tiimiin ja ENCE:n päättäessä olla jatkamatta tiimin kanssa, syntyi siitä itsenäinen Isänmaan toivot Esports Gaming Reborn. LoL Gamepedia kertoo Simplin olevan ns. Mid Laner pelaaja ja hänellä on neljä suosikki mestaria pelihahmoinaan: Twisted Fate, Gamgplank, Akali sekä Yasuo.
Kuinka vanha olet ja mitä peliä pelasit ensimmäisenä?
Olen 19-vuotias. Sain oman kannettavan tietokoneen noin 13-vuotiaana, pelasin joitain yksinpelejä, mutta siirryin pian League of Legendsiin. Ennen tietokonetta pelasin vain eri konsoleilla, kuten Nintendo Wii:llä sisarusten kanssa.
Miten päädyit League of Legends pelin pariin?
Joskus ala-asteen lopussa ystäväni ehdotti LoLia minulle, joten aloitimme sen yhdessä. Olin aikaisemmin kokeillut Dota 2 -peliä, mutta se ei ollut minun makuuni.
Mitä LoL vaatii, jotta siinä tulee hyväksi?
LoL on todella monipuolinen peli. Pelin ymmärtäminen mikro- ja makrotasolla, pelitietämys hahmoista ja tiimiyhdistelmistä, ja omien taitojen parantaminen ovat hyvän pelaajan tärkeitä osa-alueita. Jos ymmärtää itse, miten lähteä parantamaan omia heikkouksiaan, voi parantua pelissä nopeasti.
Millaisena näet Suomen LoL scenen?
Suomen LoL-skenessä on lupaavia pelaajia ja Telia-sarjan ansiosta on myös mahdollista päästä pelaamaan korkeampiin sarjoihin. Toisaalta Suomen LoL-skenessä ei ole isoja organisaatioita ENCEn poistumisen jälkeen. Jos vertaa toisiin maihin, niin Suomi on yksi ainoista maista, jossa ei ole isoja organisaatioita LoLin parissa. Suomen LoL-skene ei kuitenkaan ole kovin laaja tai tavoita suuria katsojamääriä, joten siihen sijoittaminen on toki jonkinlainen riski isoille organisaatioille.
Mitä Suomen LoL tarvitsee kehittyäkseen?
Enemmän pelattavaa, parempia palkintoja tai enemmän organisaatioita, jotka edustaisivat Suomen LoL-skeneä. Suomessa on usein kaveriporukoita, jotka pelaavat keksityn nimen alla, ilman mitään organisaatiota. Tällä hetkellä Suomen LoL-skenessä ei pysty pelaamaan täyspäiväisesti, koska Suomen sisällä ei tule toimeen pelaamisesta saatavilla tuloilla. Tämän vuoksi kaikki hyvät suomalaiset LoL-pelaajat siirtyvät ulkomaille.
Voisitko sinä nähdä itsesi kurssittamassa, opettamassa untuvikkoja pelin pariin?
Ilman muuta.
Millaisena muuten näet oman tulevaisuutesi, kuuluuko kilpapelaaminen siihen ja mietitkö täysammattilaisuutta?
Tällä hetkellä keskityn kilpapelaamiseen täyspäiväisesti. On vielä epäselvää, mitä mitä teen ensi kaudella, mutta en ole huolissani siitä. Sain täysammattilaisuuden makua ENCEssä pelatessa, ja tuskin voin odottaa, kunnes pääsen taas pelaamaan samantasoisen organisaation tuella.
Mitä sanoisit sellaisella pelaajalla, joka miettii LoL pelin aloitamisen?
LoLin aloittaminen saattaa aluksi tuntua vaikealta, koska opeteltavien asioiden määrä voi tuntua ylivoimaiselta. Ei kannata kuitenkaan huolehtia siitä, sillä peliä pelatessa oppii tärkeimmät perusasiat. Tärkeintä on nauttia pelaamisesta.
League of Legends 2021
MM- eli World Champions tasolla pelaavat joukkueet ovat: Astralis, Excel Esports, FC Schalke o4, Fnatic, G2 Esports, MAD Lions, Misfits Gaming, Rogue, SK Gaming sekä Team Vitality.
European Masters tasolla vuonna 2020 pelasivat: Gamer Legion, eSuba, Vipers Inc, ASUS ROG ELITE, Racoon, Intrepid Fox Gaming, EGN Esports, Cybet Gaming, Defusekids, MAD Lions Madrid, Kenty, For the Win Esports,K1CK Neosurf, Sectori One, WLGaming Esports sekä PIGSPORTS, GamersOrigian, BT Excel, GamerLegion, YDN Gamers, LDLC OL, AGO ROGUE, Vodafone Giants, Movistar Riders, Team Singularity, mouseports, Fnatic Rising, Energypot Wizards…eli Euroopastakin löytyy kyllä joukkueita. Esimerkiksi viime kauden yksi menestyneimmistä Eurooppa-tason joukkueista oli LDLC OL (nimen OL osa tuli koska LDLC on nykyään osa jalkapallosta tunnettua Olympic Lyonin joukkuetta!). LDLC OL keräsi 2020 voittorahoja Euoopasta 68 500 euroa. Edellisenä vuonna LDLC kerätsi reilut 70 000 euroa. LDLC on hyvä esimerkki LoL joukkuesta, sen historiaa katsoessa voidaan nähdä, että tiimin jäsenet vaihtuvat nopeassa rytmissä.
Edellä mainitun Pohjoismaiden mestaruuden voitosta Barrage Esports keräsi 8000 euroa, ja esimerkiksi ENCE (sija 3-4) sai 2500 euroa. Barrage Esportsin joukkuessa pelaa myös suomalainen Aleksi “Kehvo” Merta, muuten joukkue on 3/5 tanskalainen, vaikka pelaakin Englannin liigaa. Viides jäsen tulee Etelä-Afrikasta. Barrage Esports on kerännyt kahden vuoden aikana yhteensä noin 16 000 euroa voittorahoja.
Euroopassa yllättävää suomalaisittain saattaa olla Puolan kova Ultraliiga sekä Trinity Force Puchar Polski, josssa esimerkiksi AGO ROGUE tiimi keräsi vuoden 2020 aikana 97 000 Puolan zlotyn voittopotin, eli noin 20 000 euroa, jonka lisäksi tiimi sai voitollaan EM 2020 Kesäturnauksen voitosta 40 000 euroa ja EM 2020 kevätturnauksen finaalitappiosta 13 500 euroa, minkä voitti edellä mainittu ranskalainen LDLC.
Eli Euroopan tasolla on huomattavasti paljonkin tarjolla rahaa, jos Suomessa saadaan omat liigat korkeammalle tasolla. Tätä työtä tekee omalta osaltaan myös Suomiesports.fi
Ps. Mekin lähdimme kokeilemaan millainen peli on kyseessä ja latasimme älypuhelimeen uuden League of Legends Wild Riftin