Esports eli E-urheilu maailman mittakaavassa
Jos sinusta joskus on saattanut tuntua, että E-urheilu eli Esports on Suomessa vielä lapsenkengissään, niin sitä se on kyllä vielä maailmallakin. Mutta asiat menevät eteenpäin, ja esimeriksi Faze Clanin nouseminen USA:ssa pörssiyhtiöksi toimii yhtenä esimerkkinä, että E-urheilu on vasta tulossa. Onko Fazen pörssiin meneminen sitten viisasta, onkin aivan eri kysymys, mutta ei kaikessa aina tarvikaan mennä logiikan mukaan järkevällä tavalla eteenpäin. Monesti peleissäkin on parempi tehdä jotain todella yllättävää, varsinkin jos oma porukka on jo tappiolla.
Faze on muutenkin ollut viime aikoina otsikoissa, vai mitä mieltä olitte joukkueen esityksestä PGL Majorin finaalissa Antwerpissa? Joukkue lähti tietyllä tavalla altavastaajana, mutta voitti jokaisen pelaamansa kartan ennen finaalia, josta muodostuikin melkoinen näytöt toista huippuvireistä CS:GO joukkuetta vastaan. Kyseisen loppuottelun palkintorahatkin ovat jo melkoiset, kun voittajajoukkue vei mukanaan 500 000 dollaria ja hävinnyt Natus Vincere sai 150 000 dollaria. Suomalaisittain positiivisen tuloksen teki suomiorganisaatio ENCE 70 000 dollarin potillaan, mutta me suomalaiset kaipaamme jo oikeasti suomalaista väriä näihin karkeloihin, jotta seuraamisen ohella myös vedonlyönti olisi mielekkäämpää, varsinkin kun Aleksi Virolainenkin lähtee G2:sta.
E-urheilu kasvaa ja laajenee
E-urheilu kasvaa kasvamistaan, sen todistaa myös syksyn tuleva Espoon turnaus – senkin pelit tulevat aivan varmasti kansainvälisesti pelattavaksi. Muista hyödyntää myös vedonlyöntivihjeet, jos haluat kokeilla eSports-vedonlyöntiä. Vedonlyönnin lisääminen itse otteluiden seuraamiseen tuo aivan omanlaisensa jännityksen, jota pääsee kokeilemaan jo muutaman euron vedolla – tuokin FaZe-NaVi ottelu, joka meni sinne viidennelle kartalle saakka, oli melkoinen trilleri, vaikka tällä kertaa omat veikkaukset voittajasta menikin hutiin – pitäisi vähitellen ymmärtää käyttää kaikki tukitiedot valintoja tehdessä. Siinä missä ENCE ei peluuta yhtään suomalaista pelaajaan, niin suuri ja mahtava FaZe peluuttaa yhtä norjalaista, yhtä tanskalaista, yhtä latvialaista + yksi virolainen sekä yksi ainoa Pohjois-Amerikkalainen eli Russell ”Twistzz” van Dulken, joka hänkin itseasiassa tulee Kanadasta.. ja valmentajakin on ruotsalainen, kun ENCE:llä sentään suomalainen. Tämä vain tarkoittaa, että myös E-urheilussa organisaatiot kokoavat nykyään joukkueet kuten jalkapallossa ja muissa kansainvälisen ison rahan joukkuelajeissa, sen perusteella kuka sopii joukkueeseen ja keneen on varaa.
ENCE PUBG kotimaisin värein varustettu joukkue pelasi tällä kesäkaudella G-Loot Season 6 pelejä, mutta 16 joukkueen sarjassa ENCE jäi sijalle 15, TOP kolmosen ollessa: Northern Lights, NaVi ja FaZe.. Northern Lights on muuten venäläis-ukrainalainen nelikko, joka keräsi tuosta G-Loot voitostaan 16 000 dollaria,ja on kaikessa erikoisuudessaan nykyaikaa kuvaava.
Suomalaiset ja Dota2
E-urheilu on kaikissa mittakaavassa vielä vasta alkutekijöissään. Sen kehityskaari on kuitenkin ollut nykyaikaan ominaista ja nopeaa kun vertaa esimerkiksi reilut sata vuotta sitten levinneeseen jalkapalloon tai muutama vuosikymmen sitten tulleeseen jääkiekkoon. Maailman digitalisoituminen ja pelaamisen lisääntyminen kaikissa ikäryhmissä ovat tekijöitä, jotka edelleen auttavat e-urheilun eli kilpapelaamisen kasvamista ja kehittymistä. Me odotamme seuraavan kehitysvaiheen ottavan itse pelaamisen ohelle myös organisaatioiden oman kehityksen ja tulevaisuuteen rakentamisen osaksi selvää polkua kohti tulevaisuutta.
Yksi ilmentymä tästä kaikesta on Dota2 peli ja suomalaisten menestys siinä. Pelin äärellä on kerran vuodessa pelin valmistajan voimakkaasti tukema The International-turnaus, joka kerää Dota2 pelin parhaat yhteen kamppailemaan vuosi vuodelta suuremman rahapotin voitosta. Tämä turnaus on tehnyt jo menneiden vuosien aikana paristakin suomalaisesta dotailijasta miljonäärejä, mutta tämän vuotinen finaalivoittaja ei tuottanut yhtäkään euroa Suomeen pelaajana, sillä voittajaksi nousi hieman yllättäen venäläinen Team Spirit vieden miljoonat eurot voittorahoja mukanaan oman organisaation kehitykseen. Mutta miten suomalaiset ovat näin korkealla Dota2 lajin parhaissa joukkueissa?
Yksi kaikkien aikojen Dota2 ammattilaisista on suomalainen Jesse ”JerAx” Vainikka, joka jo kertaalleen lopetti ammattipelaamisen toteamalla, että hän on saanut jo kaiken, mitä pelaaminen on hänelle voinut tuoda, ja hän tarvitsee jotain muuta. Vainikka ei kieltänyt, etteikö hän voisi palata pelikentille, ja niinhän hän myös teki viime vuoden päätteeksi. Vainikka on yksi näitä Dota2 miljonäärejä, jotka ovat omalla pelaamisellaan saaneet pankkitililleen miljoonia, mutta pelaaminen vetää vieläkin häntä puoleensa. Vainikka on nyt 30-vuotias ja etsii uutta joukkuetta, jonka kanssa saavuttaa seuraavia voittoja, mutta kun taustalla on Pohjois-Amerikan liigamestaruuksia ja The International voittoja, niin mitä hän vielä toivoo, ja mitä hän vielä hakee- ja millainen joukkue olisi hänelle sopiva? Olisiko tässä jopa mahdollisuus rakentaa suomalainen joukkue – kysymme tätä varmaan jatkossa myös häneltä itseltään.
Suomalaiset ja E-urheilun kilpailullisuus
On kyse mistä lajista tahansa, on kilpailu varsinkin joukkuelajeissa kovaa. Siinä vaiheessa kun vedonlyönti astuu kuvioihin tiedetään, että pelaamisen ohessa liikkuvat isot rahat, ja siksi ammattimainen pelaaminen alkaa olla kaikissa peleissä vain 18-vuotta täyttäneille, sillä lajissa kuin lajissa ja turnauksessa kun toisessakin pääsponsori on jokin monista kansainvälisistä rahapelaamisen parissa toimivista brändeistä, jotka ovat jo vuosia olleet yksi muidenkin joukkuelajien suurimmista sponsoreista maailmalla.
Kansainvälisissä turnauksissa pelaavat ammattijoukkueet eivät voi välttää pelaamasta turnauksissa, mitkä ovat operaattoreiden kuten Kindred tai Pinnacle ylläpitämiä, joten puheet joukkueiden ja organisaatioiden kehittämisestä ja eteenpäin viemisestä ilman rahapelien ja urheiluvedonlyönnin tukea ovat teennäisiä. Urheiluvedonlyönti kuuluu fanikulttuuriin, urheiluun ja nykyaikaiseen aikuisviihteeseen.