Digitaalinen maailma mahdollistaa paljon uusia ammatteja

Vaikka suomalaisilla CS:GO joukkueille (paitsi ENCE:n organisaatiolla) ei ole viime aikoina paljon kunniaa ole ollut luvassa, suomalaiset ovat kuitenkin aktiivisesti etenemässä monen pelin alalla kohti maailman huippua. Suomelle on vähitellen käymässä eurheilussa kuten muissa perinteisissäkin lajeissa, eli pärjätäkseen oikeasti maailmanhuipulla, pitää koko organisaation olla sellaisessa tikissä, että se pystyy tukemaan koko rosterinsa kehitystä ja samalla luomaan jatkumon, joka pysyy korkealla tasolla, vaikka pelaajat vaihtuisivatkin.

Digitaalinen maailma toi uusia mahdollisuuksia. Digitaalisuus tuli siis voimalla kilpailemiseen, pelaamiseen ja sitä se on tehnyt myös monelle perinteiselle alalle – vai koska viimeksi esimerkiksi olet käynyt oikeasti henkilökohtaisesti pankissa? Ja kuinka monta kertaa olet viimeisen kuukauden aikana tilannut kotiiin tai toimistolle nettialustan tai mobiilisovelluksen kautta ruokaa?

Säästäminen, sijoittaminen ja digitaalisuus

Kun nyt sitten päästään käsiksi nykyaikaan ja digitaalisuuteen, on helppoa huomata, kuinka nopeasti vanhemmat sukupolvet saattavat vieläkin väheksyä esimerkiksi eurheilua tai muuten etätyöskentelyä ja kotona olemista – mutta se on nykyaikaa, aivan samalla tavalla kuin se, että voit oikeasti kotona ollessasi luoda itsellesi työn vaikkapa osakemarkkinoilla – daytrading oli termi joka tuli tietoisuuteen jo vuosia sitten, mutta mitä treidaaminen oikeasti tarkoittaa, ja voisiko sitä tehdä kotona ollessa vaikka pelaamisen vastapainona? Jolloin olisi mahdollista samaa tietokonetta käyttäen sekä harrastaa korkeankin tason kilpapelaamista, mutta varmistaa osakemarkkinoiden kautta toinenkin ammatti?

Treidaus itsessään tarkoittaa nimenomaan sitä mitä sana tarkoittaa, eli kaupankäyntiä. Oli sitten kohteena osakkeet, rahastot tai uudet markkinat kuten kryptot ja NFT:t, treidaaminen tarkoittaa aktiivista, jopa päivittäistä kaupankäyntiä, sillä markkinoilla on koko ajan arvo-osuuksia, joiden arvot saattavat heitellä kymmeniä prosentteja päivän sisällä, mutta esimerkiksi kuukauden ajalta muutos voi jääd minimaaliseksi. Eli vanhaan tapaan osakesijoittamalla ei tulosta tulisi kuin pitkän ajan odotuksella, mutta treidaamisen kautta on mahdollista saada vähintäänkin samat tulot nopeammassa ajassa, mutta myös riskit ovat luonnollisesti kovemmat.

Treidaus on lyhyellä aikavälillä tehtäviin voittoihin tähtäävä sijoitusstrategia, joka vaatii toteuttajaltaan huomattavaa aktiivisuutta verrattaessa passiiviseen pitkäaikaiseen osakesijoittamiseen. Treidauksessa osakekauppaa käydään lyhyellä aikavälillä, joka on käyttämästäsi treidaustyylistä riippuen aina muutamista minuuteista muutamiin kuukausiin tai joissakin tapauksissa jopa vuositasolle asti.

financer.com

Rahastosijoittaminen

Jos kuitenkin olet pienemmän riskin sijoittaja, etkä halua olla aktiivisesti katselemassa osakekursseja, on suositeltu säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehto laittaa kuukausittain joku tietty summa kiinni rahastoihin. Rahastoihin kiinnitetyt varat ovat kuitenkin nopeasti likvidoitavissa, ja rahastosijoittaminen on kohtuullisen järkevän riskitason sijoittamista, missä kuukausittainen pieni sijoitusmäärä tuo kokonaissijoitukselle sen ajallisen hajatuksen, ja rahaston vastaavat sijoittajapankkiirit hoitavat sitten kohdekohtaisin hajautukset – vanhassa ajatuksessa, älä koskaan sijoita kaikkea yhden kortin varaan, on hyvät puolensa.

Digitaaliset alustat ovat tuoneet tullessaan myös paljon aivan uusia mahdollisuuksia. Lohkoketjuteknologia toi kryptovaluutat ja NFT-mahdollisuudet – ja nämä markkinat ovat sitten oikeasti riskialttiita, ja niille aktiivisesti sijoittajaksi lähtevältä vaaditan treidauksesta tuttuja ominaisuuksia ja riskinottokykyä.

Sijoittaminen omaan itseensä ja eurheiluun

Eurheilu mahdollistaa näin vuonna 2022 ja tästä eteenpäin useampia erilaisia pelejä, jotka opettelemalla ja hyvään organisaatioon pääsemällä on mahdollisuuksia luoda itselle kansainvälinen ura pelaajana. Tähän mennessä nämä uudet eurheilun mahdollisuudet ovat näyttäneet, että ammattilaisura on yleensä vain muutaman vuoden mittainen, kunnes pelaajan omat perheasiat ja muut elämän vaatimukset astuvat pelaamisen edelle – tulevina vuosina on kuitenkin oletettavaa että eurheilu kehittyy edelleen, ja tulevina vuosina ammattilaisten uran pituus voi olla huomattavastikin pidempi.

Itseensä sijoittaminen kannattaa aina. On kyse opiskelusta tai itsensä muuten kehittämisestä. Aina ei tarvitse olla edes tähtäimenä rikkaudet, vaan oma hyvinvointi. Eurheilussa ja pelaamisessa voi siinäkin lopulta päätyä vain harrastepelaajaksi, samalla tavalla kuin treidausta kokeillut voi päätyä rahastosijoittajaksi.

Eurheilu ja kansainvälisyys

Monet kansainväliset Eurheilu organisaatiot ovat jo lähellä pörssiyhtiöksi muuntumista – ollaan siis vähitellen tilanteessa, missä laji alkaa tavoittaa näitä perinteisempiä urheilulajeja tarjoten samalla entistä enemmän mahdollisuuksia myös muille pelaamisesta ja tekniikasta kiinnostuneille. Tapahtumat tarvitsevat teknistä taustatukea, ja organisaatiot johtajia, yrityskehittäjiä, pelaaja valmentajia, fysiikkivalmentajan, ravintoterapeutteja – Eurheilun organisaatioden pitää kasvaa “oikeiksi” yrityksiksi, jotka ottavat oman vastuunsa myös henkilöstötään, muutenkin kuin pelaajista – pyrkimyksenä luoda todellisia kehityskanavia pelaajasta toimihenkilöksi peliuran jälkeen. Miten tämä omasta mielestäsi voitaisiin tehdä, ideoita? Ajatuksia? Nyt suurimmalla osalla on fokuksessa itse pelaaminen, mutta pelkästään sillä ei saada investointeja, miten suomalainen eurheilu scene voisi saada todellisia investointeja, joiden avulla organisaatiot voisivat oikeasti alkaa kasvattaa itsestään “kasvattajia” ja kehittäjiä, eikä vain toimia pelaamisen mahdollistamana organisaationa, joka antaa nimen joukkueelle turnauksiin….

Leave a Reply