#BANNITNAISVIHALLE – mistä on kyse
Tämä artikkeli on jatkoa aiemmin julkaistulle: Sukupuolten välinen kamppailu
Helsinkiläisen esports organisaatio hRedsin riveissä Twitchissä nimellä AIPPA esiintyvä striimaaja/pelaaja on Ikaalisista kotoisin oleva suomalainen nuori nainen. Hän sai osakseen kommentteja, jotka saivat palstatilaa aivan Iltasanomia myöten. AIPPA on pelannut jo 7-8 vuotta tietokonepelejä ja Twitchissä AIPPA on ollut striimassa jo 6 vuotta. ENCE:n psykavalmentaja WILLFEEL eli Ville haastatteli myös AIPPAA heti tapahtuman jälkeen. Aiheena pelaajien käyttäytyminen naispelaajia kohtaan. Kyseessä ei ole mikään uusi asia, kuten mekin jo asiaa käsittelimme. Otimme yhteyttä sekä AIPPAAN että JOANNAAN sekä Villeen tätä toista artikkelia varten.
Joanna toimii toisen ison suomalaisen esports organisaation parissa, eli HAVU:n ja vastaili aktiivisesti kysymyksiimme. Kysyimme Joannalta ja Aipalta samat kysymykset: miten nämä kuulemasi asiat vaikuttavat sinuun, tai vaikuttavatko lainkaan? Kuinka yleistä se todellisuudessa on, ja pyytääkö yksikään pelaaja edes anteeksi jälkeenpäin?
Itseeni tämänlaiset kommentit eivät vaikuta millään tavalla. Sitä on vain erittäin surullista todistaa. Joskus se, että peli pilataan tahallisesti sukupuoleni takia kyllä ärsyttää. Kuitenkin minä, kuten muutkin, haluaisin vain pelata videopeliä rauhassa ilman turhia kiusaamisia ja pelleilemisiä. Itse koen saavani ihan viikoittain kommentteja ja trollaamista osakseni, etenkin jos en pelaa pelkästään kavereiden kanssa. Tietysti tähän päälle vielä striimin kautta tulevat kommentit. Monille tämä on oikeasti päivittäistä. En ole mielestäni kertaakaan saanut mitään anteeksipyyntöjä. Jotenkin tuo koko anteeksipyynnön saaminen kuulostaa omaan korvaan ihan vieraalta, kun sellaista ei taideta paljoakaan harrastaa ikävien kommenttien tai trollausten jälkeen.
Joanna
Syy minkä takia ainakin itse haluan nostaa tätä asiaa esiin on se, ettei muiden tarvitsisi kasvattaa tällaista “kuorta” näille asioille. Uudet esimerkiksi nuoremmat pelaajat voisivat elää hieman edes myrkyttömämmässä videopeliympäristössä. Totuus on se, että vaikka itseäni tai monia muita naispelaajia nämä kommentit eivät satuttaisikaan, on aina niitä kenellä ei tuota kuorta ole joita haluaa myös tässä puolustaa.
Joanna
Esimerkiksi tuossa tapahtumassa, mistä kaikki tämä lähti liikkeelle, alkuperäinen “vihapuheen” pelaaja on saanut bannit Twitchistä ja tämän kumppani on pyytänyt Aipalta anteeksi pelaajan käyttäytymistä, mutta mistä tämä kaikki johtuu? Miksi miespelaajat eivät tunnu sietävän naisten pelaamista?
Mitä Aippa vastasi kysymyksiimme
Kysyimme Aipalta saman kuin Joannalta, mutta lisäsimme vielä:
Mitä luulet, mistä ne johtuvat, ja onko iällä merkitystä? Eli tuleeko kommentteja kaikenikäisiltä pelaajilta?
Mitä luulet, millä tätä saatais pois?
Tällaiset klipit joita twitterissä jaoin ja niiden mukainen käytös ei enää nykyään vaikuta minuun, sillä olen sitä joutunut kuulemaan jo niin kauan että on joutunut tietynlaisen suojakuoren itselleen rakentamaan. Toki sellaisia päiviäkin on, että joku yksittäinen kommentti saattaa päästä ihon alle, mutta pääosin tällainen ei enää minuun henkilökohtaisesti vaikuta. Moniin naisiin se kuitenkin vaikuttaa ja monet siitä pahoittavat mielensä ja monet joutuvat sen takia pelaamistaan rajoittamaan, ja heidän vuokseen tätä tehdään. Mielestäni kenenkään ei pitäisi joutua kuulemaan kommentteja sukupuolestaan pelatessa, eikä myöskään tietenkään mistään muustakaan ominaisuudesta itsessään johon he eivät voi vaikuttaa (ihonväri, seksuaalisuus, kehitysvamma tmv.). Tämä on todellakin yleistä, itse en pelien voicechatteihin puhu joten itse peleissä en joudu tätä hirveästi kohtaamaan, mutta streamaajana saan tätä kommenttia sinne omaan chattiini vähintään viikoittain. Kyllä sitä silloin tällöin anteeksikin pyydetään, mutta nämä tapaukset rajoittuvat oman kokemukseni mukaan niihin ihmisiin joiden kanssa pelailen useamminkin, ja joiden suusta saattaa joskus lipsahtaa jotain epäasiallista. Tällöin aina asiasta huomautan ja pyytävät käytöstään kyllä anteeksi. Täysin tuntemattomat naisvihamielisten kommenttien sanojat/kirjoittajat eivät juurikaan anteeksi pyytele.
Mielestäni iällä ei tässä tapauksessa ole sinänsä merkitystä, mutta luulen että mitä nuorempi ihminen on, niin sitä alttiimpi esimerkiksi ympäristön vaikutuksille tämä on. Jos kaveriporukassa viljellään naisvihamielisiä kommentteja pelatessa, niin ne helposti tarttuvat omaankin käytökseen. Kaveriporukoissa tätä käytöstä ei osata välttämättä kyseenalaistaa tai siihen ei joko osata/uskalleta puuttua kun pelätään kavereiden reaktiota. Syitä tällaiselle kommentoinnille on varmasti monia erilaisia, mutta omasta kasvatuksesta/siitä miten kotona ja muissa lähisuhteissa näkee naisia kohdeltavan kumpuaa varmasti osa asenteista, ja tämän lisäksi mahdolliset omat ikävät kokemukset naisten kanssa (torjutuksi tuleminen tms.) voi katkeroittaa ja osaltaan ruokkia tällaista käytöstä.
Asiasta puhuminen ja siihen puuttuminen on yksiä ainoita ja parhaita keinoja tällaisen kitkemiseen. Asiat ei tapahdu sormia napsauttamalla, mutta uskon että kun näitä asioita tuo esille enemmän ja enemmän niin vielä joskus tulevaisuudessa tällainen puhe ei oo sosiaalisesti hyväksyttyä. Pitää myös muistaa, että vaikka ei itse tällaista häirintää joutuisi kokemaan tai ei siitä välitä, niin voi ainakin yrittää tehdä videopelimaailmasta parempaa paikkaa niille, joita naisviha satuttaa. Jos omassa kaveriporukassa tällaisia heittoja kuuluu niin niihin voi puuttua, ei tarvitse alkaa luennoimaan, mutta voi sanoa vaikka et hei toi ei oo ok. Jos joku pelin voicechatissa heittää jollekin naiselle jotain typerää sen sukupuoleen liittyen, niin siihen voi puuttua. Voin kertoa omasta kokemuksesta, että tulee ihan älyttömän hyvä mieli siitä, jos joku toinen mies puuttuu vaikka peliporukan sisällä tapahtuvaan ikävään käytökseen.
Aino
Villen haastattelussa Aippa kertoi, että pelien sisäiset voicechat toiminnot on ollut oikeastaan pakko jättää pois, koska miespelaajat ovat “aina” olleet naisia kohtaan vaihtelevia. Pelaamisessa ongelmana on se, että joukkuepeleissä voicechat on tärkeä osa pelissä pärjäämistä. Tällä viikolla Aippa itse kertoi kuitenkin käyttäneensä jo Valorant tiimissä myös ääntä. Villen striimissä hän kysyi seuraajilta, miten nämä käyttäytyvät, niin vastauksissa 95% naisista ei käytä voicechattiä, koska naispelaajat eivät halua antaa miespelaajille mahdollisuutta kiusaamiselle.
Jos vittuilu on ihan ok peleissä, niin missä menee “hyvän” vittuilun ja kiusaamisen raja?
Mitä mieltä itse olet pelinaikaisesta keskustelusta? Tai striimajien chattiin kirjoittelusta? Miksi miesten kommentit ovat muka parempia kuin naisten kommentit? Villekin otti esille Aipan haastattelussa, että monet striimaajat suhtautuvat vihapuheeseen ja kiusaamiseen tyyliin “ainahan sitä on ollut”, miksei voi vain alkaa nyt puhua sen vastaisesti. Miksi tulevaisuus pitää olla samanlainen kuin menneisyys? Ville puhui myös siitä, että jo Antiikin Kreikassa naisviha oli oikeasti sairaus, misogynia – miksi se sitten nyt 2020-luvulla on ihan ok? Miespelaajat lähtevät helposti vastaamaan “kyllähän meitäkin haukutaan, ja minua haukutaan”, eli helposti lähdetään puolustamaan nykyistä tilannetta vertaamalla sitä omiin huonoihin kokemuksiin – Ville esimerkiksi sanoi, että tämä on aivan väärä tapa lähteä käsittelemään koko asiaa.
Misogynia (kreik. μῖσος, misos ’viha’ + γυνή, gynē ’nainen’) on naisiin ja tyttöihin kohdistuva asenne, jota yleisesti kuvaa aliarvostus tai suoranainen viha eli naisviha. Sanaa on käytetty 1650-luvulta alkaen
Myös Aipan kommentit Villen naisviha puheelle kuvasivat nykytilannetta. Vaikka naispelaajat ja osa miespelaajista puhuu naisvihaa vastaan, sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä niille pelaajille, jotka näin käyttäytyvät. Monet pelaajat, jotka käyttäytyvät huonosti peleissä ja striimeissä eivät muuta käyttäytymistään ja itseasiassa nauravat saamilleen kommenteille omasta käyttäytymisestään. Ville puhui, että naisvihaa ei ole tutkittu tarpeeksi, jotta oikeasti tiedettäisiin, mikä ilmiön taustalla on.
Sukupuolinen häirintä vs pelaajien “normaali” pelinaikainen kiusaaminen
Missä menee se ero, mikä on normaalia pelin aikaista psyykkistä häirintää, mikä kuuluukin pelaamiseen, ja mikä on sitten sukupuoleen liittyvää jo ahdistelua? Miksi pelaajien edes pitää miettiä tällaista rahanvetoa? Jotta eurheilu nousisi seuraavalle tasolle kilpailullisessa pelaamisessa televisiossa ja laajalle fanikunnalle, tällainen käyttäytyminen on saatava pois peleistä ja pelaajilta. Pelaajien pitäisi ymmärtää, että ihan mitä vain ei toisille ihmisille voi sanoa – vaikkei näitä koskaan tapaisi. Liittyykö h****telu jopa siihen, että ei nähdä oikeasti, ollaan yhteydessä vain virtuaalisesti videopeleissä.
N-pommi, Ämmittelu, h***telu, mitä voisit sitten sanoa? Kuten Aippa vastasi Villelle, meillä on yhä paljon sanoja joita voimme käyttää!. Mun mielestä jengi sekottaa sen, että “flametaan” pelillisistä ominaisuuksista (esim. oot paska), kun se, että suututaan sit ja huoritellaan ja mitä vielä. Kumpikaan ei oo ok, toinen vielä vähemmän
Nimerkki Galgaryy
Mitä jos jatkossa, kun sinulla tulee vastaan pelikaveri, joka käyttää miehiä tai naisia vastaan sukupuoleen liityviä todella “vihaavia” kommentteja ja ala-arvoisia viestejä, sovitaanko, että sanotaan niistä.