Activision Blizzard oikeuteen

Suomessa, kuten muuallakin maailmassa on puhuttu paljon naisten ja miesten tasa-arvosta. Siinä missä me täällä Suomessa olemme kohtuullisen hyvin päässeet tasa-arvoiseen tilanteeseen sukupuolten kesken, on monessa muussa maassa suuria eroja. Eikä itse asiassa tarvitse lähteä edes Aasian tai Afrikan kulttuureihin tai eri uskontoihin, riittää kun lähtee kansainvälisille markkinoille, niin sieltä tulee vastaan heti tämä uusimmaksi puheenaiheeksi noussut Activition Blizzardin tilanne, mistä oikein on kyse?

Kalifornia nostaa oikeusjutun yritystä vastaan

Activision Blizzard on siis pelituottaja, jonka käsialaa ovat mm. pelit Warcraft ja Diablo, on joutunut nyt oikeuteen. Oikeuteen menemisen syynä on ensisijaiset yrityksen harrastama yrityskulttuuri, jolla amerikkalaiset ovat antaneet nimen “frat boy”, jossa naistyöntekijät ovat alati kohteena seksuaaliselle häirinnälle, väheksynnälle, pienemmälle palkalle ja huonommille etenemismahdollisuuksille.

Activision hallinnoi myös Overwatch liigaa sekä Call of Duty liigaa ja sillä on online pelialusta Battle.net

Kalifornian osavaltio on tutkinut yritystä jo kahden vuoden ajan ja listannut jatkuvia löydöksiä, jotka tukevat oikeuden haastetta. Lisäksi yrityksen johto ei ole saanut tehtyä mitään tilanteen korjaamiseksi.

Viime tiistaina oikeuteen annettu haaste selvittää, millainen on niiden naisten tilanne, jotka ovat 20% Activisionin työvoimasta, ja jotka ovat jatkuvasti miesten naista alentavan käytöksen kohteina. Miehiä syytetään niin alkoholin vaikutuksen alaisena töissä olemisesta ja alkoholin vaikutuksen alaisena naisiin kohdistuvasta lähentelystä. Syyte listaa myös tilanteita, missä miehet saattavat pelata tietokonepelejä työaikana jakaen omat työtehtävänsä naiseille, käyttäen sellaista kieltä, jossa on paljon seksuaalisia viestejä, vitsailevat avoimesti raiskauksista yms.

Naisia ei myöskään ylennetä, koska he voisivat jäädä myöhemmin äityisvapaalle, ja heitä myös kritisoidaan siitä, että he lähtevät hakemaan lapsiaan päivähoidosta. Lisäksi naisia lapsineen on “heitetty” pois lastenhoitohuoneista, jotta miehet voivat pitää niissä kokouksiaan.

Lisäksi World of Warcraft työryhmän naiset ovat kertoneet miesten jatkuvasti yrittävän iskeä heitä ja lähestyvän naisia alentavassa mielessä.

Haaste nostaa myös esille yhden tapahtuman, missä naistyöntekijä tappoi itsensä ollessaan työmatkalla miespuolisen työntekijän kanssa. Nainen oli joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi jo ennen matkaa, ja hänen alastonkuviaan oli jaeltu yrityksen juhlissa. Miestyöntekijän kerrotaan ottaneen matkalle mukaan myös seksileluja.

Haaste perustuu yrityksen tapaan toimia naisia kohtaan: epäarvoisuutta, ja epäonnistuminen välttämättään seksuaalista häirintää ja epätasa-arvoa, sekä eri palkkaisuutta samasta työstä. Yrityksen sisällä on tehty useita ilmoituksia yrityksen hallintoon, mutta mitään ei kuitenkaan ole yrityksen toimesta oikeasti saatu aikaiseksi.

Haasteessa haetaan yritykseltä korvauksia palkkasaataviin taantuvasti, apua naisille, jotka ovat kohdanneet seksuaalista häirintää yms.

Itse haaste

Haasteteksti itsessään ottaa esille kasvaneen seksismin pelialalla, ja sen että Activisionin taustat ovat aina 70-luvulta lähtien. Haasteessa mainittujen naistyöntekijöiden pitäisi olla turvassa työpaikallaan. Tilastojen valossa naisista koostuu kuitenkin puolet USA:n tietokonepelaajista, mutta ala itse kuitenkin asettaa yhä vielä miehet edelle. Acitivision Blizzardin isot voitot ja hyvät kasvuluvat kyllä mahdollistaisivat kunnon, ja tasa-arvoisen palkkatason myös naisille. Acitivisionilla on noin 9 500 työntekijää eli noin 1900 naista, ja sillä on noin 100 miljoonaa pelaaja-asiakasta ympäri maailman.

Yrityksen johto on kuitenkin täysin miesvaltainen, ja ihonväriltään valkoinen. Yrityksen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja ovat aina olleet miehiä, ja valkoisia. Esimerkiksi yrityksen toimitusjohtaja Robert Kotick ansaitsee noin 1,5 miljoonaa dollaria vuodessa + bonukset.

Haasteessa kerrotaan myös, kuinka vaikea on värillisten naisten tilanne yrityksessä. Esimerkkinä kerrotaan naisesta, joka joutui olemaan töissä kaksi vuotta ennenkuin hänet otettiin täysiaikaiseksi, ja sinä aikana usea mies palkattiin hänen ohi. Haasteessa kerrotaan myös kuinka vaikea naisten on saada minkäänlaista vapaata aikaa keskellä päivää, kun sen sijaan miehet saavat vapaasti pelata tietokonepelejä pomojen häiritsemättä tai edes kyseenalaistamatta toimintaa.

Aiemmat haasteet

Vastaava tutkimus ja haaste koettiin jo 2018 kun Riot Games vietiin oikeuteen seksistisestä kulttuurista ja kehittäjä määrättiin vähintään 10 miljoonan kovauksiin, mutta todellinen lasku olisi pitänyt olla vähintään 400 miljoonaa kertoi DFEH- eli sama haasteen alulle panija kuin nyt Activisionin tapauksessa.

Leave a Reply